Wat is een Widget

Een widget is een kleine softwaretoepassing of component die zelfstandig kan worden gebruikt of als onderdeel kan worden ingebed in een grotere context. Deze componenten kunnen worden toegepast in een besturingssysteem of een webbrowser. De term "widget" wordt voornamelijk gebruikt om grafische elementen binnen een gebruikersinterface aan te duiden. Wat is precies een widget en hoe verschilt het van een plug-in?

Wat houdt een widget in?

Er zijn verschillende soorten widgets waarbij eenvoud het gemeenschappelijke kenmerk lijkt te zijn, zowel voor ontwikkelaars als gebruikers. Het is voor ontwerpers en ontwikkelaars relatief eenvoudig om functionaliteit toe te voegen aan een applicatie of website zonder uitgebreide programmeercode te schrijven. Widgets kunnen worden gebruikt op websites, in besturingssystemen of als op zichzelf staande toepassingen. Over het algemeen hebben ze als doel de gebruiker extra functionaliteit te bieden binnen een bredere context, vaak in de vorm van visuele elementen.

Widgets voor smartphones

Mobiele apparaten bieden de mogelijkheid om bepaalde functies van andere applicaties of het besturingssysteem op een centrale locatie te plaatsen. Denk aan functies zoals smart home-bediening, routeplanners of bonuskaarten met barcodes, die beschikbaar zijn zonder dat het apparaat ontgrendeld hoeft te worden. Deze functies zijn fragmenten van volledige applicaties; alleen een deel van de functionaliteit wordt in de widget opgenomen. Dit stelt gebruikers in staat om hun smartphone meer te personaliseren zonder technische kennis of het risico het apparaat onbruikbaar te maken.

Widgets versus plug-ins

Hoewel de grens tussen een widget en een plug-in niet altijd duidelijk is, maakt een widget doorgaans gebruik van bestaande code, terwijl een plug-in een complexere toepassing is die kan worden geïntegreerd in een ander systeem. Widgets werken op basis van reeds aanwezige functionaliteit en vereisen geen installatie van aparte software of het toevoegen van unieke functies aan de bestaande omgeving. In webontwikkeling bijvoorbeeld, worden widgets gebruikt om websites te ontwerpen op basis van standaard "bouwblokken".

FAQ over Widgets

  1. Wat is een widget? Een widget is een kleine softwaretoepassing of component die zelfstandig kan worden gebruikt of in een grotere context kan worden ingebed. Meestal worden widgets gebruikt om grafische elementen binnen een gebruikersinterface aan te duiden.

  2. Hoe kan ik widgets gebruiken? Widgets kunnen worden gebruikt op websites, in besturingssystemen of als aparte applicaties. Ze bieden extra functionaliteit binnen een bredere context. Voor ontwerpers en ontwikkelaars is het relatief eenvoudig om widgets toe te voegen zonder uitgebreide programmeercode te schrijven.

  3. Wat zijn voorbeelden van smartphone-widgets? Smartphone-widgets zijn handig om bepaalde functies snel toegankelijk te maken, zoals smart home-bediening, routeplanners of bonuskaarten met barcodes. Deze functies zijn fragmenten van volledige applicaties en vereisen geen ontgrendeling van het apparaat.

  4. Hoe verschillen widgets van plug-ins? Widgets gebruiken doorgaans bestaande code en vereisen geen aparte software-installatie. Ze voegen geen unieke functies toe aan de bestaande omgeving. Plug-ins daarentegen zijn complexere toepassingen die geïntegreerd kunnen worden in andere systemen en kunnen unieke functies bieden.

  5. Kan ik widgets aanpassen? Ja, widgets kunnen vaak worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Dit stelt gebruikers in staat om hun smartphone of andere interfaces te personaliseren zonder technische kennis.

Begrippenlijst van a-z

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

X